Ik ga bouwen & renoveren – een warm terras

Back to Projecten
Tansun Monaco Ultra Low Glare

Ik ga bouwen & renoveren – een warm terras

Een Warm Terras

Een compleet artikel over de mogelijkheden van een warm terras met elektrische terrasverwarming gepubliceerd in het Belgisch maandblad ik ga bouwen, geschreven door Mark Verachtert met praktijk informatie van Harco Trading.

Er bestaat wat controverse rond terrasverwarming. Een groot deel van de warmte gaat immers zomaar de lucht in,  samen met de energie die nodig is om die warmte op te wekken. En, toegegeven, de brandstoffen – gas, elektriciteit en de verbranding van hout zijn niet meteen de meest ecologische verwarmingstoepassingen. Voor een horecazaak die verschillende toestellen urenlang laat branden, loopt de factuur fors op. Maar voor een warm terras maken we graag een uitzondering. De kost blijft beperkt en je krijgt er een aantal weken extra terrasplezier voor in de plaats. De markt groeit volgens verkopers en fabrikanten zienderogen. Ze hebben het dan heus niet alleen over de goedkope toestellen die te koop zijn in bouwwinkels en doe-het-zelf zaken, maar over kwaliteitsvolle en duurzame terrasverwarmers.

Als het buiten koud is, draai je de verwarming in huis een graadje hoger. Voor een warm terras stuur je de temperatuur bij met een terrasheater. Een vuurhaard of vuurschaal kan ook. Je krijgt er de gezelligheid van een knisperend vuur bij, maar ze bieden iets minder comfort.

Harcosun Gold XL terrasverwarmers
Burda Ultra Low Glare

ELEKTRISCH VERWARMEN, MAAR TELKENS ANDERS

Elektrische terrasverwarming verwarmd, net als de zon, via infraroodstraling onze huid. De stralen warmen de lucht niet (of nauwelijks) op, maar wel personen en voorwerpen die zich in de buurt van de terrasverwarmer bevinden, vergelijkbaar met wat we voelen van de zonnestralen. Die infraroodstralen worden onderverdeeld in drie types, elk met een eigen golflengte en dus stralingswarmte.

Langegolf infrarood
Dit is de minst krachtige golflengte en voel je alleen maar als je dicht bij het toestel komt. Deze warmtestralers werken met een metalen verwarmingselement in plaats van een lamp. Hun energie-efficiëntie is beperkt, tot soms maar 20 procent.
Middengolf infrarood
Het warmtebereik van dit type elementen gaat tot 2,5 m. Ze hebben meer tijd nodig om op te warmen, tot soms 15 minuten, maar hebben een beter – maar nog steeds bescheiden – rendement. Ze komen zelden tot nooit hoger dan 50 tot 60 procent.
Kortegolf infrarood
Dit type heeft een warmtebereik van 3,5 m, opgewekt door halogeenlampen met een rendement tot 92 procent. Het zijn de modellen die je in horecazaken ziet, herkenbaar aan hun geeloranje licht. Er bestaan echter ook lampen waarbij de lichtintensiteit maximaal is teruggedrongen – low glare en ultra low glare – zonder echt aan warmte in te boeten.

GASHEATER VS. ELEKTRISCHE TERRASVERWARMING

Vooral elektrische terrasverwarmers zitten in de lift, terwijl de paddenstoel- en piramidevormige patioheaters op gas voor de tuin stilaan op de terugweg zijn, weet Harold Knoops van HarcoTrading.nl, specialist in terrasverwarming. “Een tuinliefhebber houdt duidelijk niet van gesleep met gasflessen, associeert gas met gevaar en vindt de meeste toestellen te volumineus voor zijn terras.” De betere toestellen staan dan wel op wieltjes en kunnen bijgevolg makkelijker verplaatst worden van en naar een tuinberging of garage, ook daar staan ze vaak in de weg. Ze verbruiken trouwens flink wat gas. Een gemiddelde gasverwarmer verbruikt 1 tot 1,5 kg propaangas per uur of omgerekend 2 tot 3 euro. Je loopt bovendien het risico dat de gasfles net op het meest gezellige moment leeg is en jij en je gasten in de kou zitten. Met elektrische terrasheaters vermijd je die ongemakken. Je steekt het toestel in het stopcontact, en geniet dus van een onbeperkte energiestroom, het neemt geen plaats in op je terras, en je geniet van duidelijk gerichte warmte,  zonder gevaar op uitwaaien. En qua verbruik valt het op zich ook allemaal wel mee. “Een terrasverwarmer van goede kwaliteit met een vermogen van 2 kW evenaart ongeveer de stralingswarmte van een patioheater op gas van 12 kW. Die laatste spreidt zijn vermogen immers over 360 graden, wat resulteert in maximaal 3 kW (1/4 van de cirkel) die jouw richting uitkomt. Bovendien blijft zijn energie-efficiëntie op 60 procent steken. Een professionele kortegolf terrasverwarmer gaat voor meer dan 90 procent.”

Burda Term2000 Logo Harco Trading

PRIJSBREKER OF NIET?

In doe-het-zelfzaken of sommige grootwarenhuizen vind je elektrische terrasverwarmers al vanaf 20 euro. “De energie-efficiëntie van die apparaten is zelden hoger dan 30 procent en de reikwijdte eerder beperkt. Gevolg: een goedkope terrasverwarmer verbruikt evenveel energie maar levert veel minder warmte als een professionele terrasverwarmer”, weet Harold Knoops van Harco Trading. Ook zijn de omkasting en de onderdelen vaak minder duurzaam. Na enkele maanden zien ze er dikwijls al flink gehavend uit – met roest- en andere plekken, een doffe kleur – en houden ze het ook technisch soms al voor bekeken. Bij professionele terrasverwarming staat kwaliteit, levensduur en design voorop, met bijvoorbeeld een omkasting in geborsteld aluminium, al dan niet afgewerkt met een hoogwaardige poedercoating in een trendy kleur of zelfs in inox. In het toestel zitten hoogwaardige spiegels die de infraroodgolven perfect verdelen en infraroodlampen met een lange levensduur. Sommige producenten afficheren zelfs 5.000 branduren en meer. Voor je tuin of terras is dit uiteraard overdreven. Stel dat je, in het allerbeste geval, 6 maanden lang oftewel 25 weken buiten leeft, waarvan je de helft van de tijd moet verwarmen en dat 2 keer per week gedurende 2 uur. Dat is 50 uur per jaar. Je moet dus zeker niet gaan investeren in het meest energiezuinige toestel, tenzij uit milieuoverwegingen. Een doorsnee elektrische terrasverwarmer is ruim voldoende voor een warm terras en verbruikt slechts 0,5 euro stroom per uur ofwel 25 euro per jaar.

AANDACHTSPUNTEN

Een omkasting of behuizing in (geanodiseerd) aluminium of inox staat garant voor degelijkheid en duurzaamheid. Dit wil echter niet automatisch zeggen dat deze terrasheaters zomaar buiten mogen staan en blijven staan. Hoe bestand ze zijn tegen water, stof of voorwerpen, kom je te weten aan de hand van hun IP-classificatie, aangeduid door twee cijfers. Terrasheaters met een IP55 of hoger zijn “spuitwaterdicht” en mogen dus zonder problemen buiten blijven hangen. Met een IP44 of lager mogen ze alleen onder een waterdicht dak gemonteerd of gebruikt worden. Ze zijn slechts “spatwaterdicht”. Is het tweede cijfer 0, 1, 2 of 3 dan mag de
terrasheater alleen buiten gebruikt worden bij droog weer en moet het nadien terug naar een tuinberging of andere droge ruimte verhuizen. De meeste terrasverwarmers worden kant-en-klaar voorzien van een stroomkabel met aangegoten stekker. Laat ze intact. Gebruik liever geen losliggende verlengkabels, maar plug ze in in een stopcontact in de buurt. Laat desnoods extra stopcontacten plaatsen. Worden meerdere terrasverwarmers op één circuit aangesloten dan is mogelijk een wat zwaardere kabel en/of zekering nodig. In de verpakking van de terrasheater zit telkens een technische fiche over de installatie ingesloten. Bij wand- en plafondmontage is vooral het hoofdstuk over de veiligheidsafstand en dus ongewenste, zelfs gevaarlijke opwarming van de achtergrond belangrijk. Die verschilt namelijk van heater tot heater. Wil je de verwarming inbouwen, zoek dan specifiek naar een inbouwexemplaar. Opteer je voor een mobiele patioheater, eentje op voet of een torenmodel, ook dan heb je keuze in overvloed. De grote troef is hier vanzelfsprekend de flexibiliteit. Niet alleen over waar je de terrasheater plaatst, maar je hebt ook de mogelijkheid om de terrasheater wat hoger of lager te schuiven en/of te richten. Belangrijk bij een mobiel exemplaar is echter de stabiliteit; de voet moet voldoende groot (en zwaar) zijn zodat het toestel niet omvalt bij de minste duw. De betere terrasverwarmers zijn trouwens voorzien van een veiligheidsmechanisme dat de stroom onderbreekt bij omvallen.

EXTRA SNUFJES

Steeds meer terrasheaters laten zich draadloos bedienen. Via afstandsbediening, maar ook via wifi schakel je de terrasverwarmer in of uit, of pas je het verwarmingsniveau aan. In sommige toestellen zitten ook een geluidsinstallatie en/of (dimbare) verlichting geïntegreerd, hiervan moet je afvragen of dit nuttig is, de geluidskwaliteit laat te wensen over. Ondanks al deze extra snufjes wil je de terrasverwarmer, zeker overdag, niet echt laten opvallen. Het design van het toestel is dan meestal ook onopvallend en de afmetingen beperkt.

WAAR EN HOEVEEL VERMOGEN VOOR EEN WARM TERRAS?

Gewoon de lucht verwarmen heeft geen zin. Je plaatst de terrasverwarming dan ook niet om het even waar. Leg voor een warm terras de focus op de plek waar je zit of waar je het jezelf en je gasten gezellig wil maken. Waar en hoeveel terrasstralers nodig zijn voor een warm terras, hangt in grote mate af van het model en de reikwijdte van de terrasheater, en dat is dan weer afhankelijk van het type verwarmingselement (zie kader op blz. 137) en het vermogen. Lees er dus zeker de verpakking of de technische fiche van de terrasheater er op na. Hangende terrasverwarmers laten de warmte recht van boven naar beneden stralen. Echt hoog kan je de heater echter niet hangen, aangezien het dan aan efficiëntie verliest. “Met één 2000W heater kan je normaal twee ligstoelen of een tafel voor vier personen verwarmen. Wil je een grotere oppervlakte verwarmen, installeer dan simpelweg meerdere heaters. Hetzelfde geldt voor  wandmodellen. Eén heater zorgt voor comfort op een oppervlakte van ongeveer 12 m2. Tussen 10 en 16 m2 installeer je beter twee aparte toestellen in plaats van één grote, dat je meestal iets hoger of verder moet monteren. Aan de rand van de verwarmingszone is het effect nog amper te voelen”, geeft Harold Knoops steeds aan zijn klanten mee. Je bent trouwens ook beter af met twee toestellen die je elk apart kan in- en uitschakelen dan met één duur toestel met dimmer. Bij een afdak of overkraging wil je de warmte graag “binnenhouden”. Monteer de terrasheater daarom aan de rand en richt hem naar binnen. Wil je verwarming plaatsen onder een prieel, plaats dan aan elke open zijde een toestel. Is de opening breder dan 3 m, gebruik dan twee terrasstralers, met een tussenafstand van ongeveer 1,5 m voor een gelijkmatige spreiding van de warmte. Met al deze tips bent u verzekerd van een warm terras.

Bron: Ik ga Bouwen & Renoveren juli-augustus 2018 ©                              Harco trading ©

Share this post

Back to Projecten
De waardering van www.harcotrading.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.8/10 gebaseerd op 263 reviews.

Door de site te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruik van cookies. We plaatsen cookies om onze website te verbeteren. meer informatie

Deze site is standaard ingesteld op 'cookies toestaan", om je de beste mogelijke blader ervaring te geven. Als je deze site blijft gebruiken zonder je cookie instellingen te wijzigen, of als je klikt op "Accepteren" hieronder, dan geef je toestemming voor het gebruik van Cookies.

Sluiten