Terrasverwarmer wijzer

Gas of elektrische terrasverwarming kopen?

Zolang er voldoende stroomcapaciteit voorhanden is  zijn elektrische terrasverwarmers het meest aan te raden. Deze zijn het zuinigst met energie verbruik en geven ook het hoogste rendement. Dat wil zeggen het meeste warmte gevoel per kW. Als er niet genoeg stroomcapaciteit aanwezig is t.o.v. de te verwarmen oppervlakte komt gasverwarming in beeld. De terrasverwarmer op gas kan veel meer kW infrarood verwarming leveren. Het rendement van deze toestellen is echter lager. Er word dus per kW infrarood meer energie verbruikt. Dit is het belangrijkste verschil tussen deze types. De elektrische terrasverwarmer kost per 2000W gemiddeld 43ct per uur.. De gasheater op propaangas kost op vol vermogen al snel 1 euro per uur, op aardgas is dit natuurlijk iets minder. Lees onderstaande verwarmingswijzer alstublieft aandachtig door.  Met deze informatie helpen wij u al een eind op weg om een doordachte keuze te kunnen maken. Naar welk type terrasverwarmer gaat uw persoonlijke voorkeur uit?

 • Eenvoudig zelf te plaatsen.
 • Hoog rendement van 92%.
 • Compact en modern apparaat in diverse kleuren ten opzichte van de forse toestellen in gas terrasverwarming.
 • Gunstige aanschafprijs.
 • Eenvoudig te schakelen of zelfs dimmen met optionele draadloze afstandsbediening.
 • Groot bereik, afhankelijk van vermogen goed voelbaar tot wel 4 meter diep.
 • Kan zonder extra maatregelen zeer dicht onder luifel of overkapping geplaatst worden.(min. afstand gemiddeld 15cm).
 • Deze modellen kunnen niet uitwaaien bij harde wind.
 • Vergt geen speciaal onderhoud.
 • Maakt geen geluid.
 • Een gasheater straalt nagenoeg geen licht uit.
 • Geen beperking in capaciteit door te weinig vermogen/stroom capaciteit op terras.
 • Indien verwarmd word met flessengas (propaan) bent u onafhankelijk van bestaande leidingen.

Voor het verwarmen van een terras is het meestal niet nodig om het gehele terras te verwarmen maar alleen het zit of lounge gedeelte. Een terrasheater werkt namelijk met gerichte stralingswarmte ofwel spotverwarming. De beste professionele terrasverwarmers van 2000W kunnen minimaal 9M² tot maximaal 16M² geheel windvrij terras verwarmen.  Afhankelijk van de opstelling, wind en de buitentemperatuur kan dit fors minder zijn. Helaas worden capaciteiten vaak overdreven wat tot teleurstellende resultaten kan leiden. Bij apparatuur waar glas voor de lamp is gemonteerd, is door verlies van stralingswarmte de oppervlakte altijd ongeveer 20% kleiner en minder warm.

Ons advies voor een goed elektrisch verwarmd terras:
Te verwarmen oppervlakte < 6 M²: 1 x 1500W
Te verwarmen oppervlakte < 6 – 12 M²: 1 x 2000W of 2 x 1500W
Te verwarmen oppervlakte < 12 – 16 M²: 1 x 2000W, 2 x1500W, 2 x 1650W
Vereist vermogen 16A groep op automaat van type C, traag.

Te verwarmen oppervlakte tussen 16 en 20 M²: 2 x 2000W , 3 x 1500W, 3 x 1650W
Vereist vermogen 2 traag gezekerde groep van 16A.

Ideale plek voor montage aan uiteinde overkapping naar binnen gericht of boven zitplaats aan plafond.

Wat is de beste plek om een infrarood terrasheater te plaatsen? Terrasverwarming monteren kan op verschillende manieren en is geheel afhankelijk van wat de gestelde eisen zijn. Wanneer u een terrasoverkapping heeft waarvan alleen de tuinzijde open is zit u waarschijnlijk al redelijk tot helemaal windvrij. Terrasverwarming komt het meest tot zijn recht in het voor en najaar, we hebben een aangename warme dag en na zonsondergang koelt het erg snel af. Vanuit de open zijde valt als het ware de koude lucht binnen. Wanneer de terrasheater aan uiteinde overkapping geplaatst word en naar binnen gericht heft u dit temperatuur verschil op. De beste afstand van terrasvewarmer naar zitplek ligt tussen de 2 en 3 meter op een montage hoogte van 2,5 tot 2,7 meter. Heeft u een terrasoverkapping of tuinkamer welke aan meer zijden open is kunnen wij u aanbevelen de terrasverwarmer boven de zitplek te monteren recht naar beneden gericht. Voor deze montage zijn de meest geschikte toestellen Harcosun en Solamagic, deze hebben een vrij ruime reflector spiegel waardoor de infraroodstraling direct breed verspreid word. Ook de mogelijkheid tot inbouw is hiervoor aanwezig. Wilt u terrasverwarming onder een aluminium veranda, dan zijn de plaatsingsmogelijkheden beperkt en is de meest geschikte plaats de achtergevel of eventuele zijmuur. Terrasverwarming in een prieel is aan te raden minstens 2 tot 4 toestellen rondom te plaatsen. Te verwarmen oppervlaktes breder dan 3 meter zijn op korte afstand niet goed door 1 terrasheater te bereiken, het is dan beter 2 terrasstralers te plaaten op een onderlinge afstand van c.a. 1,6 meter. U bereikt dan een breedte van minstens 5 meter op 2 meter afstand. Uiteraard heeft ieder terras zijn eigen specificaties en wensen. Hiervoor kunt u altijd contact met ons opnemen voor een advies op maat.

Met rendement terrasverwarming bedoelen we de verhouding tussen stroomopname, afgifte van warmtestraling en vervolgens weer de afgifte van warme lucht. Warme lucht heeft op een terras helaas geen nut omdat het direct verwaait en word daarom gezien als puur verlies. Dit is enkel nuttig wanneer u een gesloten tuinkamer heeft. In tuincentra en bouwmarkten vind je nog veelal de goedkope terrasverwarming. Deze “ouderwetse” stalen of keramische elementen leveren meestal een rendement van nog geen 50% ten opzichte van de moderne kortegolf terrasverwarmer, daardoor verbruiken deze toestellen twee maal zoveel energie voor dezelfde opbrengst aan warmtestraling op te kunnen wekken. Andersom geredeneerd, ze kosten u evenveel energie en leveren maar de helft van de warmte ten opzichte van kortegolf modellen welke een prestatie leveren van ruim 92% rendement. Gasheaters leveren gemiddeld 65 – 70% rendement, hierdoor is de capaciteit van een terrasheater op gas altijd hoger als een elektrisch toestel.

Meest gekocht

Moderne elektrische terrasverwarmers werken met hoog rendement kortgolvig infrarood, ofwel IR-A. Een deel van IR-A kortgolvig infrarood geeft in meer of mindere mate ook zichtbaar licht vrij dat varieert van geel – oranje tot zacht rood licht afhankelijk van merk en type van de infrarood lamp. De hoeveelheid licht word in hoge mate bepaald door de kwaliteit van de lamp en gebruikte filters. Een door Harco Trading geleverde terrasverwarmer met korte golf techniek is altijd uitgerust met de beste kwaliteit Gold of HeleN Low Glare en Ultra Low Glare lampen met branduren van minimaal 5000 uur. Middengolf IR-B terrasheaters die heel weinig of geen licht geven zoals modellen met quartslampen of heatstrips hebben een wat lager rendement. Deze toestellen hebben vaak vermogens van 1800, 2400 en 3600W om het lager rendement te compenseren t.o.v. IR-A kortgolvig infrarood wat dus c.a bijna 30% sterker is. Dit rendement word berekend in stroomopname=infraroodsterkte. IR-A korte golf ofwel short wave infrarood heeft een rendement van gemiddeld 92%, IR-B heeft gemiddeld 70% rendement. Om deze reden hebben bijvoorbeeld heatstrips altijd een stroomopname van 2400 of zelfs 3600W om voldoende resultaat te halen. Deze laatste heaters zijn dus milieu onvriendelijk en moet u ook rekening houden met hogere energiekosten op termijn.

Zon energie wordt naar de aarde getransporteerd door middel van elektromagnetische stralen. Deze stralen worden onder verdeeld in verschillende golflengtes ofwel frequenties. Elke frequentie transporteert een bepaalde hoeveelheid energie. Hoe sneller de frequentie des te korter is de golflengte waardoor meer energie straling getransporteerd kan worden. Dus hoge frequentie geeft korte golflengte en dus meer energie. Van de totale energie die de zon uitstraalt bereikt slechts een gedeelte ons aardoppervlakte. Dit komt omdat een gedeelte van de straling door de atmosfeer ofwel ozonlaag gefilterd wordt. De straling die ons aardoppervlak uiteindelijk bereikt noemt men de  ‘globale straling’. Deze globale straling begint bij onzichtbaar Ultraviolet licht (UV) naar zichtbare licht en uiteindelijk infrarood straling (IR).

Deze straling wordt als volgt ingedeeld volgens onderstaande golflengtes:

Hiervan zijn alleen de infraroodstralen(IR).
Deze worden ingedeeld in drie soorten:

IR-A = kortegolf infrarood
IR-B = middengolf infrarood
IR-C = langegolf infrarood

Kortegolf infrarood is het meest krachtigste van de drie en lange golf de minst krachtige. Dit heeft vooral effect op dieptewerking van stralen op het menselijk lichaam. De dieptewerking per straling is in onderstaande grafiek duidelijk te zien:

Een  kortegolf infrarood terrasverwarmer heeft hierdoor een geweldig rendement van ongeveer 92% met ook de grootste reikwijdte wat kan oplopen tot maximaal 4 meter. Dit is afhankelijk van de montagehoogte en situatie ter plaatse. Een middengolf infrarood heater heeft een gemiddeld rendement van 75% met een reikwijdte tot 2,5 meter. Deze toestellen worden idealiter direct boven zitplaats aan wand of plafond gemonteerd. Korte golf infrarood is dus de meest krachtige variant en geeft bij hetzelfde vermogen het meeste warmte gevoel.

Quarts terrasheater
Middengolf infrarood: Het glasachtige element word heet en geeft een zachte gloed. Kenmerk van dit type is weinig lichtuitstraling maar ook een beperkte reikwijdte. Typisch hebben deze toestellen ook een flink zwaarder opgenomen vermogen om toch een goede prestatie te leveren. Gemiddeld rendement 50%.

Carbon terrrasheater
Zijn qua prestatie gelijk aan quarts lampen, geven minder licht en het maximum bereik is niet meer dan 2.5 meter.
Gemiddeld rendement 60%

Halogeen Terrasheater
Heeft een middengolf infraroodstraler, door een hogere temperatuur is de warmte effectiever dan quarts lampen. Lichtuitstraling is feller en geler dan quarts, het bereik loopt op tot 3 meter.
Gemiddeld rendement 70%.

HeLeN en HeleN Ultra Low Glare Terrasheater
Deze zijn het meest krachtig en dus effectief. Het rendement hiervan ligt op ongeveer 92% waardoor fors meer warmte wordt afgegeven. Het bereik van deze infraroodstralers loopt op tot 4 meter met slechts een gering warmte verlies. HeLeN lampen worden het meest toegepast als horeca verwarming, herkenbaar aan het gezellige geel – oranje licht dat deze lampen afgeven. In particuliere toepassingen willen we zo min mogelijk licht zien op ons terras. Precies daarvoor zijn de HeLeN Low En Ultra Low Glare lampen ontwikkeld. Kenmerk van HeLeN Low Glare en HeLeN Ultra Low Glare lampen zijn dat deze fors minder licht afgeven tot wel 80% minder. Er is geen kwaliteits of prestatieverschil tussen low en ultra low glare.

Nagenoeg alle korte golf terrasverwarmers in ons assortiment zijn uitgerust met de befaamde type Dr. Fischer HeLeN of HeLeN Gold lampen.
Lampen van dit type zijn in 2 versies leverbaar, standaard types zijn bekend van horecaterrassen met het gezellige geel / oranje licht. De types Ultra Low Glare en Low Glare zijn technisch gelijk echter geven deze dankzij een speciale coating slechts minimaal licht af. Deze kwaliteitslampen hebben minstens 5000 branduren en een ongekend hoog rendement van wel 92%. Behalve dit worden deze apparaten zonder uitzondering geleverd met hoogwaardig aluminium en/of RVS behuizingen met hoogglans of spiegelreflectoren. Ontworpen en gebouwd door Europese infrarood specialisten in samenwerking met fabrikanten zoals Philips en Toshiba. Door combinatie van deze kwaliteiten loopt het bereik  op tot 4 meter afstand in een windvrije ruimte. Laat u niet verleiden tot een bouwmarkt toestel, deze komen niet eens in de buurt van echte terrasverwarming. Naast het prijsverschil zit er ook een fors verschil in rendement tot wel 60% minder. Anders gesteld verbruiken deze goedkope toestellen evenveel elektriciteit maar geven nog niet de helft infraroodstraling t.o.v. professionele terrasverwarming.  Een oud gezegde luid: Ergernis over de kwaliteit duurt voort als de lage prijs al lang vergeten is.

Natuurlijk is het niet alleen de lamp die de prijs bepaalt, onderling zijn er verschillen van eenvoudige modellen tot meer ingewikkeld te produceren design terrasheaters waar nu eenmaal meer tijd in zit om te assembleren.

Elektrische terrasverwarming of gas-terrasverwarming

Wij wensen u veel winkelplezier en een wel overwogen keuze, komt u er niet uit en heeft u hulp nodig bel +31650733565 of stel uw vraag op onze contactpagina.
U krijgt altijd dezelfde dag antwoord, ook `s avonds en in het weekend.

showroom-terrasverwarming-1000x400

Meest gekozen producten

De waardering van www.harcotrading.nl bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.9/10 gebaseerd op 58 reviews.