Verwarming voor veranda

Verwarming voor veranda,

Een veranda ofwel is een mooie toevoeging aan elk huis. Het biedt een extra ruimte om van de buitenlucht te genieten terwijl je toch beschut bent tegen de elementen. Maar hoe zorg je ervoor dat je veranda ook in de koudere maanden van het jaar bruikbaar blijft? Een goede verwarming voor je veranda is dan de oplossing. In dit artikel gaan we in op de verschillende opties voor verwarming van je veranda en geven we je tips om de beste verwarming voor jouw situatie te kiezen.

Welke verwarming in veranda?

De beste verwarming voor je veranda is afhankelijk van een aantal factoren, zoals de grootte van je veranda en je persoonlijke voorkeuren. Als het gaat om het kiezen van de beste verwarming voor je veranda, zijn er verschillende opties waaruit je kunt kiezen. De meest populaire zijn elektrische verwarming en verwarming op gas. Beide soorten verwarming hebben hun eigen voor- en nadelen, dus het is belangrijk om te weten welke het beste bij jouw situatie past.

Elektrische verwarming voor de gesloten en geïsoleerde veranda.

Elektrische verwarming is een populaire keuze voor gesloten en geïsoleerde veranda’s omdat het relatief gemakkelijk te installeren is en geen gasaansluiting nodig heeft. Er zijn verschillende soorten elektrische verwarmingssystemen die geschikt zijn voor veranda’s. Onderstaande opties zijn enkel en alleen geschikt voor een geheel gesloten en goed geïsoleerde veranda.:

  • Convectiekachel: deze worden aan de muur bevestigd en zijn beschikbaar in verschillende maten en wattages. Ze zijn relatief goedkoop en gemakkelijk te installeren, het nadeel is dat dit type enkel lucht in de ruimte verwarmen en niet de objecten, wat betekent dat ze veel minder efficiënt zijn dan infrarood verwarming.
  • Vloerverwarming: dit is een erg kostbare optie, maar het zorgt voor gelijkmatige warmteverdeling en is onzichtbaar omdat het onder de vloer is geïnstalleerd. Het nadeel is dat het een lange opwarmtijd heeft, dus het is niet de beste keuze als je snel warmte nodig hebt.
  • Ventilatorverwarming: deze is relatief goedkoop en gemakkelijk te installeren. Het werkt door de lucht in de ruimte te circuleren en te verwarmen. Het nadeel is dat het lawaaierig kan zijn en dat het niet de meest efficiënte manier is om voor korte tijd een veranda te verwarmen.

Infrarood verwarming voor veranda of overkapping deels open.

Infrarood verwarming is de meest populaire optie voor veranda’s en overkappingen. Het werkt door middel van stralingswarmte, wat betekent dat het objecten in de ruimte verwarmt in plaats van de lucht. Dit maakt deze techniek een stuk efficiënter dan elektrische verwarming en het is ook een meer gerichte manier van verwarmen, wat betekent dat je alleen de gebieden verwarmt waar je warmte nodig hebt.

Er zijn verschillende soorten infrarood verwarmingen beschikbaar, waaronder langegolf, middengolf en kortegolf infrarood:

  • Hoogtemperatuur paneel ofwel donkerstraler: deze worden aan de muur of plafond bevestigd en zijn beschikbaar in verschillende maten en wattages. Dit type verwarming is van het type langegolf infrarood en hebben een redelijk rendement van c.a.60% maar zijn minder energiezuinig. Het grootste voordeel is dat dit type verwarming door de werktemperatuur van minder dan 400gr. geen licht geeft. De lage werktemperatuur is wel ook meteen het grootste minpunt, hierdoor is de reikwijdte erg beperkt.
  • Middengolf infrarood verwarming: Dit type verwarming heeft dankzij de hogere werktemperatuur van c.a. 750 gr. al een veel beter rendement.. Ook dit type is helaas minder energiezuinig maar verwarmt wel een veel groter oppervlak dan bovengenoemde langegolf verwarmingstypes. Het grootste voordeel is dat dit type verwarming door de hogere werktemperatuur bijna het dubbele inM² verwarmd tegen eenzelfde energieverbruik. Door de hogere temperatuur is er een minimale gloed op het verwarmingselement te zien in een donkere kamer.
  • Kortegolf infrarood verwarming: Dit type verwarming is altijd de beste keuze omdat de extreem hoge werktemperatuur van c.a. 1200 gr. ook het hoogst haalbare rendement levert van 92%. Ook dit type is helaas niet energiezuinig maar anders geredeneerd is er veel minder energie nodig om dezelfde M² te verwarmen. Op deze manier beschouwd is dit type verwarming de goedkoopste veranda verwarming en ook de meest efficiënte veranda verwarming. Een 2000W toestel verwarmd direct na inschakelen tot wel 16M² in een gesloten ruimte en c.a. 12 M² in een open overkapping. Het grootste voordeel is dat dit type verwarming geen opwarmtijd kent en direct een aangename warmte afgeeft tot wel 4 meter diep ( afhankelijk van wattage). Door de hoge werktemperatuur is er een minimale gloed te zien in een donkere kamer.

Infrarood verwarming op gas voor veranda of overkapping

  • Infrarood verwarming op gas: Dit type verwarming komt pas aan bod wanneer er eenvoudig niet voldoende elektrische capaciteit aanwezig is om voldoende te kunnen verwarmen. Bij gasverwarming is de capaciteit in principe onbeperkt. De gasheater kan worden gebruikt naar keuze op aardgas of propaangas. Een gas verwarming heeft als nadeel dat er regelmatig onderhoud uitgevoerd moet worden en het meest belangrijk! Er moet goed geventileerd worden, houd rekening met 100M³ p/u luchtverversing per KW capaciteit. Dit uiteraard om koolmonoxide vergiftiging te voorkomen. Een gasheater is beschikbaar in diverse uitvoeringen met automatische start/stop, hoog/laag regeling, afstandsbediening enz.

Verwarming voor veranda: berekenen

Om de beste infrarood verwarming voor je veranda of overkapping te vinden is het noodzakelijk om de grootte van je veranda te berekenen. De grootte van je veranda bepaalt namelijk hoeveel verwarming je nodig hebt. Een handige vuistregel is om te rekenen met c.a. 125W per M² bij een gesloten ruimte en tot 175W per M² bij een open ruimte. Hierdoor weet je zeker dat je veranda voldoende wordt verwarmd, zonder dat je te veel energie verbruikt. Per toestel van 1500 tot 2000W mag je een bereik verwachten van c.a. 3 x 4 mtr, hoe meer vermogen hoe warmer het aanvoelt op afstand van de heater. Een infrarood verwarmer hoeft ook niet continue aan te staan, hij word enkel gebruikt als het nodig is waardoor er geen onnodige energie verbruikt word.

Kortom, de beste verwarming voor je veranda hangt af van je persoonlijke voorkeuren en de grootte van je veranda. Elektrische verwarming en infrarood verwarming zijn beide geweldige opties die gemakkelijk te installeren en te bedienen zijn. Als je op zoek bent naar de meest comfortabele en energie-efficiënte optie, raden we infrarood verwarming voor je veranda aan.


De waardering van www.harcotrading.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.8/10 gebaseerd op 268 reviews.