Verwarmingswijzer

Gas of elektrische terrasverwarming kopen?

Naar welk type terrasverwarming gaat uw voorkeur uit? Het energie verbruik in kosten uitgedrukt is het belangrijkste verschil tussen deze types. Een elektrische terrasverwarmer kost per 2000W gemiddeld 43ct per uur, een gasheater kost op vol vermogen al snel 1 euro per uur aan propaangas. Behalve het verbruik is ook het verschil in aanschafprijs van een elektrische terrasheater of gasheater zeer groot. Lees onderstaande verwarmingswijzer alstublieft aandachtig door. Met deze informatie helpen wij u op weg om een doordachte keuze te kunnen maken.

 • Eenvoudig zelf te plaatsen.
 • Hoog rendement.
 • Compact en modern apparaat ten opzichte van gas terrasverwarming.
 • Gunstige prijs ten opzichte van gas terrasverwarmers.
 • Eenvoudig aan en uit schakelen en zelfs dimmen met optionele draadloze afstandsbediening.
 • Groot bereik, afhankelijk van vermogen goed voelbaar tot wel 4 meter diep.
 • Kan zonder extra maatregelen zeer dicht onder luifel of overkapping geplaatst worden.(min. afstand gemiddeld 15cm).
 • Deze modellen kunnen niet uitwaaien bij harde wind.
 • Een gasheater straalt geen licht uit.
 • Geen beperking in capaciteit door te weinig vermogen/stroom capaciteit op terras.
 • Indien verwarmd word met flessengas (propaan) bent u onafhankelijk van bestaande leidingen.

Moderne elektrische terrasverwarmers werken met hoog rendement kortgolvig infrarood, ofwel IR-A.
Een deel van IR-A kortgolvig infrarood geeft in meer of mindere mate ook zichtbaar licht vrij dat varieert van geel tot rood licht afhankelijk van merk en type van de infrarood lamp.
De hoeveelheid licht word in hoge mate bepaald door de kwaliteit van de lamp en gebruikte filters..
Een door Harco Trading geleverde terrasverwarmer met korte golf techniek is altijd uitgerust met de beste kwaliteit Gold of HeleN Low Glare lampen met gegarandeerde branduren van minimaal 5000 uur.
Middengolf IR-B heaters die heel weinig of geen licht geven zoals modellen met RVS gloeispiralen, carbon en quartslampen of heatstrips hebben per definitie een slechter rendement!
Dit rendement word berekend in stroomopname=infraroodsterkte, IR-A heeft een rendement van gemiddeld 92%, IR-B heeft gemiddeld 70% rendement, om deze reden hebben bijvoorbeeld heatstrips altijd een stroomopname van 2400 of zelfs 3200W om tot eenzelfde resultaat te komen.
Deze laatste apparaten zijn per definitie dus milieu onvriendelijk en moet u rekening houden met hogere energiekosten op termijn.

Zon energie wordt naar de aarde getransporteerd door middel van elektromagnetische stralen. Deze stralen worden onder verdeeld in verschillende golflengtes ofwel frequenties. Elke frequentie transporteert een bepaalde hoeveelheid energie. Hoe sneller de frequentie des te korter is de golflengte waardoor meer energie straling getransporteerd kan worden. Dus hoge frequentie geeft korte golflengte en dus meer energie. Van de totale energie die de zon uitstraalt bereikt slechts een gedeelte ons aardoppervlakte. Dit komt omdat een gedeelte van de straling door de atmosfeer ofwel ozonlaag gefilterd wordt. De straling die ons aardoppervlak uiteindelijk bereikt noemt men de  ‘globale straling’. Deze globale straling begint bij onzichtbaar Ultraviolet licht (UV) naar zichtbare licht en uiteindelijk infrarood straling (IR).

Deze straling wordt als volgt ingedeeld volgens onderstaande golflengtes:

Hiervan zijn alleen de infraroodstralen(IR).
Deze worden ingedeeld in drie soorten:

IR-A = kortegolf infrarood
IR-B = middengolf infrarood
IR-C = langegolf infrarood

Kortegolf infrarood is het meest krachtigste van de drie en lange golf de minst krachtige. Dit heeft vooral effect op dieptewerking van stralen op het menselijk lichaam. De dieptewerking per straling is in onderstaande grafiek duidelijk te zien:

Een  kortegolf infrarood lamp heeft hierdoor een geweldig rendement van ongeveer 92% met de grootste reikwijdte wat kan oplopen tot maximaal 4 meter afhankelijk van de montagehoogte en situatie.
Een middengolf infrarood heater heeft een gemiddeld rendement van 75% met een reikwijdte tot 2,5 meter. Deze toestellen worden idealiter direct boven zitplaats aan wand of plafond gemonteerd.

Het aangegeven rendement is de verhouding tussen stroomopname, afgifte van warmtestraling en vervolgens afgifte van warme lucht. Warme lucht heeft op een terras geen nut omdat het direct verwaait en word daarom gezien als puur verlies. Dit is enkel nuttig wanneer u een gesloten tuinkamer heeft. De “ouderwetse” stalen of keramische elementen zoals in badkamer stralers en goedkope terrasverwarmers worden nog steeds meestal in bouwmarkten verkocht. Het rendement hiervan is nog geen 50% van de moderne kortegolf lampen, daardoor verbruiken deze toestellen twee maal zoveel energie voor de zelfde opbrengst aan warmtestraling op te kunnen wekken. Andersom geredeneerd, ze kosten u evenveel energie en leveren maar de helft van de warmte ten opzichte van kortegolf modellen.

Voor het verwarmen van een terras is het meestal niet nodig om het gehele terras te verwarmen maar alleen het zit of lounge gedeelte. Een terrasheater werkt namelijk met gerichte stralingswarmte ofwel spotverwarming. De beste professionele terrasverwarmers van 2000W kunnen minimaal 9M² tot maximaal 16M² geheel windvrij terras verwarmen.  Afhankelijk van de opstelling, wind en de buitentemperatuur kan dit fors minder zijn. Helaas worden capaciteiten vaak overdreven wat tot teleurstellende resultaten kan leiden. Bij apparatuur waar glas voor de lamp is gemonteerd, is door verlies van stralingswarmte de oppervlakte altijd ongeveer 20% kleiner en minder warm.

Ons advies voor een goed elektrisch verwarmd terras:
Te verwarmen oppervlakte < 6 M²: 1 x 1500W
Te verwarmen oppervlakte < 6 – 12 M²: 1 x 2000W of 2 x 1500W
Te verwarmen oppervlakte < 12 – 16 M²: 1 x 2000W, 2 x1500W, 2 x 1650W
Vereist vermogen 16A groep op automaat van type C, traag.

Te verwarmen oppervlakte tussen 16 en 20 M²: 2 x 2000W , 3 x 1500W, 3 x 1650W
Vereist vermogen 2 traag gezekerde groep van 16A.

Ideale plek voor montage aan uiteinde overkapping naar binnen gericht of boven zitplaats aan plafond.

Quarts terrasheater
Middengolf infrarood: Het glasachtige element word heet en geeft een zachte gloed.
Kenmerk van dit type is weinig lichtuitstraling maar ook een beperkte reikwijdte. Typisch hebben deze toestellen ook een flink zwaarder opgenomen vermogen om toch een goede prestatie te leveren.
Gemiddeld rendement 50%

Carbon terrrasheater
Zijn qua prestatie gelijk aan quarts lampen, geven minder licht en het maximum bereik is niet meer dan 2.5 meter.
Gemiddeld rendement 60%

Halogeen Terrasheater
Heeft een middengolf infraroodstraler, door een hogere temperatuur is de warmte effectiever dan quarts lampen.
Lichtuitstraling is feller en geler dan quarts, het bereik loopt op tot 3 meter.
Gemiddeld rendement 70%

HeLeN en HeleN Ultra Low Glare Terrasheater
Deze zijn het meest krachtig en dus effectief.
Het rendement hiervan ligt op ongeveer 92% waardoor fors meer warmte wordt afgegeven.
Het bereik van deze infraroodstralers loopt op tot 4 meter met slechts een gering warmte verlies.
Kenmerken van Low Glare (Basis rood) en Ultra Low Glare (Basis Amberkleur) lampen zijn dat deze alleen meetbaar (niet voelbaar) verschil in rendement en fors minder licht afgeven tot wel 80% minder. Behalve kleurverschil is er geen kwaliteit of prestatieverschil tussen low en ultra low glare.

Nagenoeg alle korte golf terrasverwarmers in ons assortiment zijn uitgerust met de befaamde type Dr. Fischer HeLeN of HeLeN Gold lampen.
Lampen van dit type zijn in 2 versies leverbaar, standaard types zijn bekend van horecaterrassen met het gezellige rood / oranje licht. De types Ultra Low Glare en Low Glare zijn technisch gelijk echter geven deze dankzij een speciale coating slechts minimaal licht af. Deze kwaliteitslampen hebben minstens 5000 branduren en een ongekend hoog rendement van wel 92%. Behalve dit worden deze apparaten zonder uitzondering geleverd met hoogwaardig aluminium en/of RVS behuizingen en dito hoogglans of spiegelreflectoren. Ontworpen en gebouwd door Europese infrarood specialisten in samenwerking met fabrikanten zoals Philips en Toshiba. Door combinatie van deze kwaliteiten loopt het bereik  op tot 4 meter afstand in een windvrije ruimte. Laat u niet verleiden tot een bouwmarkt toestel, deze komen niet eens in de buurt van echte terrasheaters. Naast het prijsverschil zit er ook een fors verschil in rendement tot wel 60% minder. Anders gesteld verbruiken deze goedkope toestellen evenveel elektriciteit maar geven nog niet de helft infraroodstraling t.o.v. professionele terrasverwarming.  Een oud gezegde luid: Ergernis over de kwaliteit duurt voort als de lage prijs al lang vergeten is.

Terrasverwarming monteren kan op verschillende manieren en is geheel afhankelijk van wat de gestelde eisen zijn.
Wat is de beste plek om een infrarood terrasheater te plaatsen? Wanneer u een terrasoverkapping heeft waarvan alleen de tuinzijde open is zit u waarschijnlijk al redelijk tot helemaal windvrij.
Terrasverwarming komt het meest tot zijn recht in het voor en najaar, we hebben een aangename warme dag en na zonsondergang koelt het erg snel af. Vanuit de open zijde valt als het ware de koude lucht binnen. Wanneer de terrasheater aan uiteinde overkapping geplaatst word en naar binnen gericht heft u dit temperatuur verschil op. De beste afstand van terrasvewarmer naar zitplek ligt tussen de 2 en 3 meter op een montage hoogte van 2,5 tot 2,7 meter. Heeft u een terrasoverkapping of tuinkamer welke aan meer zijden open is kunnen wij u aanbevelen de terrasverwarmer boven de zitplek te monteren recht naar beneden gericht. Voor deze montage zijn de meest geschikte toestellen Harcosun en Solamagic, deze hebben een vrij ruime reflector spiegel waardoor de infraroodstraling direct breed verspreid word. Ook de mogelijkheid tot inbouw is hiervoor aanwezig. Wilt u terrasverwarming onder een aluminium veranda, dan zijn de plaatsingsmogelijkheden beperkt en is de meest geschikte plaats de achtergevel of eventuele zijmuur. Terrasverwarming in een prieel is aan te raden minstens 2 tot 4 toestellen rondom te plaatsen. Te verwarmen oppervlaktes breder dan 3 meter zijn op korte afstand niet goed door 1 terrasheater te bereiken, het is dan beter 2 terrasstralers te plaaten op een onderlinge afstand van c.a. 1,6 meter. U bereikt dan een breedte van minstens 5 meter op 2 meter afstand. Uiteraard heeft ieder terras zijn eigen specificaties en wensen. Hiervoor kunt u altijd contact met ons opnemen voor een advies op maat.

Elektrische terrasverwarming of gas-terrasverwarming

Wij wensen u veel winkelplezier en een wel overwogen keuze, komt u er niet uit en heeft u hulp nodig bel +31650733565 of stel uw vraag op onze contactpagina.
U krijgt altijd dezelfde dag antwoord, ook `s avonds en in het weekend.

showroom-terrasverwarming-1000x400

Meest gekozen producten

De waardering van www.harcotrading.nl bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.9/10 gebaseerd op 48 reviews.